علت خارش گوش
خارش گوش و خارش مجرای گوش یکی از علائم عفونت گوش و درگیری مجرای گوش خارجی می باشد. خارش گوش را باید جدی گرفت و به دنبال علت آن گشت. مجرای گوش به طول حدود سه سانتی متر دارای خمیدگی می باشد. این مجرا به پرده گوش ختم می شود. واکس گوش یا جرم گوش این مجرا را مرطوب می کند و از ورود میکروب ها به گوش جلوگیری می کند.
خارش گوش را باید جدی گرفت ولی به هیچ وجه نباید نگران بود. خارش گوش علامت بسیار شایعی می باشد که اعمال به دنبال آن ممکن است خطرناک باشد. گاها افراد برای خارش گوش از اشیاء نوک تیز مانند کلید استفاده می کنند که ممکن است باعث زخم گوش و در نتیجه عفونت گوش شود.
استفاده از اشیاء برای خاراندن گوش هم چنین ممکن است باعث آسیب رساندن به پرده گوش شود. خارش گوش شاید به خودی خود بیماری محسوب نشود ولی می تواند پیش زمینه بیماری باشد.
علت و علل خارش گوش – شنوایی شناس : حمیدرضا طاهری
علل خارش گوش
پوست خشک مجرای گوش
پوست خشک می تواند یکی از علل خارش گوش باشد. جرم گوش علاوه بر اثر حفاظتی، باعث نرم شدن پوست گوش نیز می شود. نبود جرم گوش یا کاهش ترشح آن می تواند باعث خشک شدن پوست مجرای گوش شود. خشک شدن پوست مجرای گوش باعث ایجاد خارش در این ناحیه می شود.
درماتیت کانال گوش
التهاب پوست داخل و اطراف کانال ممکن است باعث ایجاد درماتیت کانال گوش شود. درماتیت کانال گوش ممکن است به علت واکنش های آلرژیک صورت گیرد.
اوتیت میانی
عفونت گوش و اوتیت میانی نیز می تواند باعث خارش گوش شود. خارش گوش به همراه درد گوش از علائم شایع اوتیت گوش می باشد. التهاب گوش خارجی که به بیماری شناگران نیز معروف است می تواند باعث ایجاد خارش در گوش شود. تورم و قرمزی مجرای خارجی گوش در این نوع از اوتیت نیز مشاهده می شود.
وسایل کمک شنوایی از جمله سمعک
سمعک های داخل گوشی در کانال گوش قرار داده می شوندو باعث مسدود شدن مسیر خروج ترشحات گوش می شوند.وجود سمعک در کانال گوش ممکن است باعث بروزواکنش های آلرژیک در پوست کانال گوش شود. هم چنین سمعک می تواند بر پوست کانال گوش فشار وازد کند. این عوامل ممکن است باعثبروزخارش در مجرای گوش باشد.
پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری نسبتا شایع است که ممکن است پوست هر بخشی از بدن را درگیر کند. این بیماری می تواند کانال گوش را درگیر کند. این بیماری باعث ایجاد یک راش قرمز بر روی پوست می شود. خارش از علائم شایع این بیماری می باشد.
آلرژی
مواد آلرژن بسیاری وجود دارد که ممکن است باعث ایجاد خارش در گوش شوند. گرده و گرد و غبار و ورود مواد شوینده به گوش از جمله آلرژن هایی است که ممکن است باعث ایجاد خارش در گوش شود. آسم و بیماری های آلرژی زا نیز می توانند در خارش گوش نقش داشته باشند.
رطوبت بیش از حد
همان گونه که در بالا گفتیم خشکی پوست مجرای گوش باعث ایجاد خارش گوش می شود، رطوبت بیش از حد مجرای گوشنیز می تواند باعث ایجاد خارش در گوش شود. در واقع قرار گرفتن طولانی مدت در معرض رطوبت باعث ایجاد عفونت گوش می شود و عفونت می تواند باعث ایجاد خارش در گوش شود.
علائم خارش گوش
خارش گوش ممکن است دارای علائمی باشد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اگزما یا زخم در گوش
- احساس حرکت جانور در گوش
- احساس گرفتگی و انسداد گوش
- تورم ناگهانی صورت یا لب ها
- مشکلات تنفسی
- سردردهای مخچه ای
- درد ناشی از عفونت گوش
- وزوز گوش
درمان خارش گوش
خارش گوش به علت های مختلفی از جمله خشکی پوست و آلرژی ایجاد می شود. درمان خارش گوش در نتیجه درمان عامل ایجاد کننده خارش رخ می دهد.
- به هیچ وجه چیزی را درون گوش فرو نبرید.
- از مصرف خودسرانه دارو یا قطره انتی بیوتیک خودداری کنید.
- برخی از درمان های خارش گوش تحت تجویز پزشک به شرح زیر می باشد:
- پماد آنتی بیوتیک
- روغن بچه برای نرم کردن پوست
- پماد استروئید موضعی به جهت تسکین التهاب پوست. مانند کرم هیدروکورتیزون یک درصد یا کرم بتامتازون ۰٫۱ درصد
- محلول رقیق شده از الکل، پراکسید هیدروژن و یا اسید استیک
- محلول رقیق شده از الکل، اسید استیک، یا پراکسید هیدروژن
- در بعضی موارد، همانند زمانی که خارش گوش همراه با تب و یا تخلیه شدن خون یا چرک از گوش می باشد، ممکن است پزشک شما، آنتی بیوتیکی برای از بین بردن عفونت نیز تجویز نماید.
پیش گیری از خارش گوش
رعایت نکات ساده بهداشتی می تواند از بروز خارش در گوش جلوگیری کند.
- خودداری از تمیز کردن گوش خود با اشیاء مختلف از جمله توپ های پنبه، سواب پنبه، سنجاق سر یا کلیپ کاغذ
- خشک نمودن آب اضافی در کانال گوش
- عدم فرو بردن اشیاء در کانال گوش
- کنترل کردن سطح جرم کانال گوش