عوامل مختلفی ممکن است باعث کیپی گوش شوند از عغونت گوش میانی گرفته تا ویروسها و باکتریها و نحوه عملکرد شیپور استاش . البته در شرایط حاد تر ممکن است اختلال در گوش میانی و یا یک سندرم دلیل گرفتگی گوش باشد که در ادامه این مقاله به تمامی آنها اشاره خواهیم کرد .
علت کیپی ( گرفتگی ) گوش
گرفتگی یا کیپی گوش از عوارض شایع بر هم خوردن تعادل فشار هوا در گوش میانی می باشد. گرفتگی گوش بر شنوایی تاثیر می گذارد و باعث می شود تا فرد صدا ها را به صورت بم بشنود. گرفتگی گوش بیشتر از آنچه یک بیماری باشد.یک عامل کلافه کننده برای فرد محسوب می شود.
شیپور استاش لوله ای رابط بین حلق و گوش میانی می باشد که وظیفه آن برقرار کردن تعادل فشار بین گوش میانی و خارجی است. در صورت اختلال در عملکرد شیپور استاش و اختلال فشار هوا، کیپی گوش اتفاق می افتد. معمولا در هنگام مسافرت، سرماخوردگی، شنا و… دچار کیپی گوش می شوید.
در این مطلب به بررسی عوامل ایجاد کننده کیپی گوش و راه های پیشگیری و درمان ان می پردازیم:
عفونت گوش
عفونت گوش شایع ترین علت گرفتگی گوش می باشد. عفونت گوش به علت های مختلفی بوجود می آید که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرما خوردگی
- شنا کردن در استخر الوده
- التهاب لوزه ها
- حساسیت
عفونت گوش با علائمی همراه است که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم شوایی
- گرفتگی گوش
- خروج ترشحات از گوش
پیشگیری و درمان: برای جلوگیری از عفونت گوش و گرفتگی ناشی از آن بهتر است در صورت بروز عفونت در گوش به پزشک مراجعه کرد. مزمن شدن عفونت می تواند باعث کم شنوایی در دراز مدت به ویژه در کودکان باشد. برای پیشگیری از عفونت گوش بهتر است از شنا در مکان های آلوده، دستکاری گوش با اشیاء آلوده و… خودداری کرد.در صورت حاد شدن عفونت گوش ممکن است پزشک معالج قطره انتی بیوتیک خوراکی یا تزریقی تجویز کند.
سینوزیت و کیپی گوش
سینوزیت نیز می تواند باعث گرفتی گوش باشد. علائم بارز سینوزیت، درد و احساس فشار در صورت، سردرد، انسداد بینی، ترشح ازبینی، تب و احساس بیحالی است.
رگه های خونی ممکن است در روزهای اول در ترشحات بینی مشاهده شود. انسداد در بینی در نتیجه ترشح سریع رخ می دهد. در کودکان بلع ترشحات ممکن است منجر به تهوع، استفراغ، کاهش اشتها واحساس مزه بد در گلو به همراه تنفس بدبو شود. بسته شدن شیپور استاش به علت ترشحات غلیظ پشت حلق موجب انسداد شیپور استاش و احساس پری گوش به همراه صداهایی در گوش میشود. در واقع علت کیپی گوش ناشی از سینوزیت به علت اختلال در عملکرد شیپور استاش می باشد.

اینستاگرام سالویا پزشکی , روانشناسی و روانپزشکی روی عکس کلیک کنید .
عفونت لوزه ها و کیپی گوش
لوزه ها بافت نرمی هستند که در دو طرف قسمت دهان قرار دارند. لوزه ها مکان گیر انداختن میکروب ها می باشند، به همین دلیلی عفونت لوزه ها یکی از بیماری های شایع به ویژه در کودکان می باشد. لوزه ادنوئید در دهانه شیپور استاش قرار دارد. لوزهها نیز میتوانند مشکلاتی برای شیپور استاش فراهم کنند. برخی اوقات لوزهها متورم میشوند و به شیپور استاش که رابط گوش میانی و گلو است، فشار وارد میکنند. فشار وارده باعث عفونت شده که در نهایت منجر به برداشتن لوزهها خواهد شد. بسته شدن دهانه شیپور استاش باعث احساس کیپی در گوش می شود.
آلرژی فصلی و گرفتگی گوش
آلرژی فصلی یکی از شایعترین آلرژیها است. آلرژی فصلی معمولا در فصل تابستان و بهار پدید می آیند و عواملی از جمله گرد و غبار و گرده های گیاهی می تواند در به وجود آمدن انها نقش داشته باشند.
علایم اصلی این بیماری عبارت اند از:
- حملات مکرر عطسه
- آب ریزش بینی
- خارش و آب ریزش چشم ها،
- احساس خارش در گلو
- احساس خارش درسقف دهان و گوش ها
- کاهش تمرکز و احساس
- گرفتگی گوش
استفاده از داروهای کنرل کننده الرژی می تواند تا حدودی موثر باشد. بهتر است فرد عامل ایجاد کننده الرزی را پیدا کرده و از قرار گرفتن در معرض آن خودداری کند.
سرما خوردگی
افراد معمولا در فصل زمستان و دیگر فصل ها مبتلا به سرما خوردگی می شوند. سرما خوردگی یک بیماری شایع و البته غیر خطرناک می باشد که هر فردی ممکن است آن را تجربه کند. گرفتگی گوش یکی از عوارض سرما خوردگی است. این عارضه در سرما خوردگی طبیعی است وبه علت بر هم خوردن فشار هوای گوش می باشد. تجمع مایعات درون گوش میانی باعث می شود تا تعادل فشار هوا بهم بخورد و هم چنین فضای گوش میانی مسدود شود و احساس گرفتگی گوش در فرد رخ دهد. گرفتگی گوش در سرما خوردگی نیاز به درمان خاصی ندارد و معمولا با درمان سرما خوردگی برطرف می شود.
پیشگیری و درمان: بهترین راه جلوگیری از مبتلا شدن به این نوع از گرفتگی گوش، بهتر است ابتدا از بروز سرما خوردگی جلوگیری شود.غر غر کردن آب و نمک در حلق راه موثری است که باعث بهبود التهاب ناشی از سرما خوردگی می شود. آب نبات های مخصوص سرما خوردگی در بازار وجود دارد که باعث حرکت فک و دهان می شوند. حرکت فک و دهان به بهبود گرفتگی گوش کمک می کند. این آب نبات ها هم چنین باعث خنک شدن مجاری تنفسی و بهبود گرفتگی گوش می شوند.
مشکلات فک و دندان وگردن
گاهی عفونت دندان، گرفتگی یا کشیدگی عضلات گردن و فک پایین باعث گرفتگی در گوش می شوند. در صورت بروز گرفتگی ناشی از دندان درد بهتر است بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کرده و عفونت دندان برطرف شود. این نوع از گرفتگی با بهبود مشکلات فکی و گردنی و دندانی، بهتر می شود.
پیشگیری و درمان: بهترین راه پیشگیری از این نوع گرفتگی رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. حهت درمان باید به پزشک معالج مراجعه کرده و اختلال فکی یا گردنی و دندانی را برطرف کرد.
جرم گوش
جرم گوش وظیفه محافظت از گوش در برابر میکروب ها و هم چنین مرطوب کردن مجرای خارجی گوش را بر عهده دارد. جرم گوش به صورت طبیعی از گوش دفع می شود. گاهی به علت های مختلف از جمله ترشح بیش از حد جرم گوش یا مسدود شدن مسیر آن و یا اختلال آناتومیکی در مجرای گوش، جرم گوش به درستی دفع نمی شود. دفع نشدن جرم گوش باعث سفت شدن ان و مسدود کردن مسیر مجرای گوش می شود. گرفتگی گوش و خارش گوش از جمله علائم شایع تجمع جرم گوش می باشد.
گاها مشاهده شده است که فرد در چنین حالتی برای خارج کردن جرم گوش از گوش پاک کن استفاده می کند. گوش پاک کن در چنین مواقعی نه تنها اثر درمانی ندارد بلکه باعث بدتر شدن گرفتگی گوش می شود.
پیشگیری و درمان: رعایت بهداشت گوش مهم ترین نکته ای است که باید توجه کرد. بعد از حمام با سشوار گوش های خود را خشک کنید. سشوار را از فاصله دور در دست بگیرید.
اگر تجمع جرم گوش به حدی باشد که باعث بروز کم شنوایی و گرفتگی شدید شود باید به پزشک مراجعه کرد. در چنین حالتی پزشک با تجویز قطره سعی می کند جرم گوش را نرم کند و بعد از چند روز آن را اقدام به شست و شوی گوش می کند.
مسافرت های هوایی و زمینی
شاید همه ما گرفتگی گوش در هنگام مسافرت را تجربه کرده ایم. تعادل فشار هوای گوش در هنگام مسافرت بهم می خورد و باعث گرفتگی گوش می شود. در مواقعی علائم شدیدتر از جمله گوش درد نیز به دنبال دارد. تغییر ارتفاع هواپیما و تغییر مکان وسیله نقلیه باعث بهم خوردن تعادل فشار هوای گوش می شود.
پیشگیری و درمان: راهکارهای ساده ای برای جلوگیری ازگرفتگی گوش در این مواقع وجود دارد. استفاده از آدامس، قورت دادن نرتب آب دهان و یا خمیازه کشیدن از جمله راهکارهای ساده ای است که می توان از این نوع گرفتگی گوش جلوگیری کرد. جویدن آدامس و قورت دادن آب دهان باعث شل شدن ماهیچه های شیپور استاش و عملکرد بهتر آنها می شود.
چه موقع نیاز هست برای گرفتگی گوش به پزشک مراجعه کرد:
همانگونه که در بالا آورده ایم در بیشتر مواقع گرفتگی گوش خود بخودی برطرف می شود اما ممکن است برایتان سوال پیش آید که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
برای کیپی گوش گوش در مواقع زیر بهتر است به پزشک مراجعه کرد:
- طولانی شدن مدت زمان گرفتگی گوش
- افراد با داشتن بیماری آلرژیک
- گرفتگی گوش همراه با سرگیجه
- گرفتگی گوش در کودکان